Nie ma tu chyba osób, które jej nie lubią. Gorąca czekolada to hit każdej zimy i każdego chłodnego wieczoru. Ulepszona, słodsza i gęstsza wersja kakao, a dodatki powodują, że nie zrobisz dwa razy takiej samej. Ponieważ bardzo mi posmakowała, mam dla was wyjątkowy przepis.

czekolada1

Pyszna, gorąca czekolada do picia

Przepyszna i prosta w wykonaniu gorąca czekolada. Możecie kombinować z dodatkami smakowymi, by dodać jej niepowtarzalny charakter.
Czas przygotowania5 mins
Czas gotowania10 mins
Czas ogółem15 mins
Danie: Napoje
Kuchnia: Desery
Porcje: 4 szklanki

Składniki

Czekolada

  • 2 tabliczki czekolada mleczna, gorzka lub biała
  • 250 ml mleko 3,5%
  • 500 ml śmietana kremówka
  • 2 łyżki cukier puder

Dodatki

  • mus z malin
  • małe pianki marshmallows
  • bita śmietana
  • polewa czekoladowa

Instrukcje

  • Czekoladę pokrusz w wiórki lub drobne kawałeczki.
  • Śmietanę podgrzewaj z mlekiem na małym ogniu.
  • Gdy będą gorące, dosyp wiórków czekoladowych i intensywnie mieszaj, by czekolada się rozpuściła.
  • Dosyp cukru pudru, mieszaj jeszcze chwilę aż odrobinę zgęstnieje.
  • Do szklanek lub kubków przelej czekoladę, dodając ulubione dodatki.

Zachęcam do przygotowania czekolady i pochwalenia się na Instagramie. Nie zapomnijcie mnie oznaczyć – na pewno wpadnę i podejrzę inspiracje na nowe warianty tych pyszności.

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może Ci się spodobać: