Jakiś czas temu dość często robiłam livestreamy z gier po angielsku i tam też przyszło kilkoro Brytyjczyków. Niektórzy byli dość młodzi, a ponieważ ja zawsze chciałam się nauczyć robić prawdziwe, puszyste pancakes, zapytałam jednego z nich, czy ma babcię, która zechce się podzielić przepisem. Zechciała. Wyszły przepyszne – po raz pierwszy puszyste, nie-kapcie i nie-proszkowodopieczeniowe.

pancake2

Pancakes od brytyjskiej babci

Przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach tradycyjne pancakes.
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania20 mins
Czas ogółem30 mins
Porcje: 3

Składniki

  • 135 g przesianej mąki tortowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru
  • 130 ml mleka
  • 1 duże jajko lekko roztrzepane
  • 2 duże łyżki masła które należy roztopić
  • opcjonalnie pół łyżeczki soli

Instrukcje

  • Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w większej misce.
  • W osobnej, mniejszej misce mieszamy jajko, mleko i roztopione masło (szkoła nakazuje, by było już ostygnięte, gdy dolewamy je do reszty, ale robiłam pancakes pięć razy i nigdy nie czekałam – wystarczy energicznie mieszać podczas dolewania, a nic nam się nie zetnie).
  • Do składników suchych dodajemy mokre i energicznie mieszamy trzepaczką na gładką masę.
  • Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (najlepiej silikonowym pędzelkiem) lub masłem.
  • Gdy temperatura będzie odpowiednia, wylewamy pojedynczo po około jednej łyżce ciasta i troszkę rozklepujemy, by powstał nam piękny placuszek.
  • Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Notes

TIP:
Skąd wiemy, że pierwsza strona już gotowa? Brzegi naszego placuszka zaczynają robić się bardziej żółtozłote, a na powierzchnię wychodzą bąbelki powietrza. Gdy spróbujemy go podważyć, pomagając sobie patelnią, powinien gładko wskoczyć na łopatkę i dać się przewrócić.
Pancakes można jeść na milion sposobów, zupełnie jak nasze tradycyjne naleśniki. Oryginalnie podaje się je z syropem klonowym, ale możecie je zjeść równie dobrze z dżemem, nutellą, miodem, owocami, bitą śmietaną… Dosłownie wszystkim! Zerknijcie jeszcze raz na film na samej górze posta i zainspirujcie się moją dekoracją :)

I jak? Kto zgłodniał, pisze komentarz!

0 Shares:
4 komentarzy
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może Ci się spodobać:
Więcej

Co jem w ciągu dnia? [FOODBOOK #2]

Nadszedł czas na kolejną edycję mojego Foodbooka! Mam dla was kolejne pięć przepisów na szybkie i zdrowe posiłki, które dostarczą wam energii na cały dzień.