Wczoraj napisałam recenzję “Szklanego miecza”, a dziś przychodzę do was z przepisem na muffinki Czerwonej Królowej, czyli moją wariacją na temat red velvet muffins. Są to babeczki z ciasta podobnego do red velvet cake, oczywiście z tortem najbardziej łączy je kolor. Są przepyszne, kakaowe, a dobór dodatków jest zupełnie dowolny – ja wybrałam bitą śmietanę i srebrne kuleczki (by pozostać w klimacie opowieści, rzecz jasna).
red velvet muffins

Muffiny czerwonej królowej - wariacja na temat Red Velvet Muffins

Czas przygotowania15 mins
Czas gotowania25 mins
Czas ogółem40 mins
Danie: Deser
Kuchnia: Desery
Porcje: 14 sztuk

Składniki

  • 2,5 szklanki mąka pszenna
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 2 łyżeczki ocet
  • 2 sztuki jajka
  • 1,5 szklanki olej
  • 1 szklanka cukier lub "zdrowe" słodzidło - pamiętaj, że np. erytrol jest mniej słodki od cukru
  • 1 szklanka kefir
  • 1 łyżeczka sól
  • 250 ml śmietana kremówka
  • aromat waniliowy
  • barwnik czerwony i srebrny

Instrukcje

Ciasto

  • Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dosypać soli.
  • Suche składniki wymieszać.
  • W osobnej misce mieszaj mokre składniki.
  • Wlej olej i dosyp cukru, mieszaj mikserem na gładką masę, wbij pojedynczo jajka.
  • Dodaj aromatu waniliowego i kefiru, wymieszaj.
  • Zmieszaj ze sobą suche i mokre składniki.
  • Dodaj barwnika czerwonego na oko, aż się zabarwi na dobry kolor.
  • W małej miseczce wymieszaj sodę i ocet aż zaczną się pienić, dodaj szybko do ciasta.
  • Ciasto wyłóż do formy z papilotkami i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka).

Masa

  • Ubij bitą śmietanę, zabarw ją barwnikiem na srebrno.
  • Opcjonalnie możesz dodać opakowanie serka mascarpone i wymieszać - masa stanie się gęstsza.

Notes

Galaretka truskawkowa nada się idealnie na glazurę muffinki. Przygotuj galaretkę z połowy wody przewidzianej na opakowaniu i pędzelkiem wysmaruj wierzch babeczki. Dzięki temu nałożony krem będzie się lepiej trzymał i nie będzie wsiąkał w ciasto.

Przepis w formie wideo:

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może Ci się spodobać: