Co roku, 4 października, wszyscy miłośnicy słodkości i cynamonu obchodzą swoje święto. Już jutro Kanelbullens Dag, czyli Dzień Bułeczek Cynamonowych – jedno ze słodszych świąt w Szwecji!

Kanelbullar

Historia tych słodkich, cynamonowych bułeczek w Szwecji zaczyna się około 1920 roku, kiedy to po wojnie zwiększyła się dostępność składników i przepis został sprowadzony do kraju klopsików. Dużą popularność kanelbullar zyskały dopiero w latach 50. XX wieku, a obecnie jest chyba najsłynniejszym szwedzkim wypiekiem.

Bułeczki robi się z mąki, mleka, drożdży, cukru i margaryny, a z wierzchu obsypuje się je cukrowymi perełkami.

Dzień Bułeczek Cynamonowych

Święto zostało ustanowione w 1999 roku przez Kaeth Gardestedt, która w tym czasie była project managerem w Hembakningsrådet – instytucji pełniącej wtedy funkcję grupy handlowej wspieranej przez producentów drożdży, mąki, cukru i margaryny, obecnie wspierana jest przez producenta cukru marki Dansukker.

Kanelbullens Dag obchodzony jest co roku, 4 października, głównie w Szwecji i Finlandii (i wszędzie tam, gdzie te narodowości przebywają w większej liczbie). Skąd właśnie ta data? W momencie ustanawiania tego święta, 4 października był jednocześnie Międzynarodowym Dniem Dziecka, a poza tym była w odpowiednim odstępie czasowym od innych świąt związanych ze szwedzkimi specjałami – na przykład semla.

Jeśli szybko liczysz w pamięci, pewnie zwróciłaś uwagę na to, że w tym roku obchodzimy wyjątkową, dwudziestą rocznicę ustanowienia Kanelbullens Dag!

Gdzie zjeść kanelbullar w Polsce?

Najpewniejszym źrodłem szwedzkich bułeczek cynamonowych będzie z pewnością po prostu IKEA. Upieczone kanelbullar można kupić zarówno w IKEA cafe, jak i w sklepiku ze szwedzką żywnością za kasami. Tam też kupicie paczkę mrożonych bułeczek, gotowych do szybkiego upieczenia w piekarniku.

Możesz też… upiec swoje bułeczki. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Kanelbullensdag.se i tłumaczę go dla Ciebie poniżej.

Szwedzkie kanelbullar

Danie: Deser
Kuchnia: Szwedzka
Porcje: 20 bułeczek
Autor: kanelbullensdag.se

Składniki

Bułeczki

  • 75 dag masło temperatura pokojowa
  • 7,5 dl mąka
  • 0,5 dl biały syrop do pieczenia
  • 2 ml sól
  • 1 łyżka kardamon mielony
  • 25 g drożdże pokruszone
  • 2,5 dl mleko

Nadzienie

  • 50 g masło temperatura pokojowa
  • 2 łyżki cukier kryształ nierafinowany
  • 1 łyżka cynamon mielony
  • 1,5 łyżka bułka tarta

Polewa

  • 1 jajko
  • cukier perłowy

Instrukcje

  • Wymieszaj składniki na ciasto w misce. Wyrabiaj ręcznie lub w maszynie aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż i rozwałkuj na płasko. Posmaruj równomiernie nadzieniem i zwijaj w długą "bułkę".
  • Pokrój wałek na około 20 kawałków.
  • Ułóż pokrojone kawałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozwól im wyrosnąć około 30 minut.
  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
  • Ubij jajko i posmaruj nim bułeczki, następnie posyp cukrem perłowym.
  • Piecz przez około 5-7 minut.

Osobiście tego przepisu nie próbowałam, bo jestem leniem i gamoniem, zawsze wolę podjechać do IKEA :D

Jako ciekawostkę dodam, że w Szwecji kanelbullar można kupić średnio w co drugim sklepie. Nie tylko w szwedzkich sieciówkach typu Oj! czy ICA, ale też np. w Lidlu, tuż obok innych słodkości, które możesz spotkać też w Polsce. UWAGA! W Polsce w niektórych Lidlach również można kupić bułeczki cynamonowe, ale są one pieczone z ciasta francuskiego, nie drożdżowego – niestety smakują przez to zupełnie inaczej.


To co, chwyćmy wszyscy nasze kanelbullar w dłonie i zaśpiewajmy im Sto lat! Smacznego!

5 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może Ci się spodobać:
Więcej

Kto przynosi prezenty w Szwecji?

Mikołaj, Gwiazdor, Dziadek Mróz - co kraj, to obyczaj. Kto jednak przynosi prezenty w Szwecji? Jakie są najczęstsze podarunki pojawiające się w szwedzkich domach?