Tym wpisem chciałabym rozpocząć nową serię na blogu i kanale YouTube. Popularne “What I eat in a day”, u mnie “Co jem w ciągu dnia” lub po prostu Foodbook!
Pamiętajcie, że to jest przykładowy jadłospis. Staram się zwracać uwagę na wartości odżywcze i jakość produktów, które spożywam, ale nie wpadam w panikę – wszystko musi przecież być jeszcze łatwe, szybkie i przede wszystkim smaczne! Czasami zdarza mi się wszamić burgera z sieciówki, serio. I nie jest to nic złego :D
Śniadanie

Czas przygotowania | 10 minut |
Porcje | porcja |
- 0,5 szklanki płatki owsiane
- 1 szklanka woda
- 0,5 papryka
- 1 łyżka szczypiorek
- 1 jajko
- 2 łyżeczki olej kokosowy płaskie łyżeczki, tylko do smażenia
- przyprawy sól (himalajska), pieprz, papryka, czosnek
Składniki
| ![]() |
- Owsiankę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej na wodzie.
- Dopraw ją solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.
- Paprykę podsmaż na oleju kokosowym aż będzie miękka, ale wciąż jeszcze delikatnie chrupiąca.
- Pokrojony szczypior i podsmażoną paprykę dodaj do owsianki.
- Przygotuj jajko sadzone na oleju kokosowym i przełóż je na wierzch owsianki.
Osobiście do smażenia jajek sadzonych wolę używać masła - mniej przywiera, ładniej się smaży, ale jeśli tylko umiecie robić perfekcyjne sadzone na oleju kokosowym - droga wolna :)
Przekąska

Czas przygotowania | 5 minut |
Porcje |
- 2 wafle ryżowe
- 1 łyżka masło orzechowe najlepiej 100% orzechów
- 1 banan
- 1 łyżka miód ja użyłam wielokwiatowego
Składniki
| ![]() |
- Wafle ryżowe posmaruj masłem orzechowym, niezbyt grubą warstwą.
- Na wierzch każdego ułóż po pół banana pokrojonego w plastry.
- Całość polej odrobiną miodu dla dosłodzenia i dekoracji.
Ostatnio odkryłam pyszne, naturalne, polskie miody w tubkach do wyciskania. Jeśli skrystalizują, należy je chwilę potrzymać w ciepłej (około 40ºC) wodzie, a wrócą do płynnej konsystencji.
Obiad

Czas przygotowania | 5 minut |
Czas gotowania | 10 minut |
Porcje | porcja |
- 0,75 szklanki makaron pełnoziarnisty
- 0,3 brokuł
- 1 łyżka masło
- 2 ząbki czosnek
- przyprawy sól, pieprz
Składniki
| ![]() |
- Wstaw wodę i doprowadź ją do wrzenia. Posól ją.
- Brokuła pokrój na mniejsze różyczki, powinny być idealne na jeden kęs.
- Do gotującej się wody wrzuć makaron pełnoziarnisty.
- Po 5 minutach do makaronu wrzuć brokuły, pomieszaj.
- W międzyczasie rozpuść masło i podpraż na nim czosnek wyciśnięty przez praskę.
- Po 10 minutach gotowania makaronu, odcedź go i przełóż na talerz.
- Polej maślanym sosem i wymieszaj.
Mój makaron miał podany czas gotowania 10 minut. Twój ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu pamiętając, że na 5 minut przed końcem gotowania należy do niego dorzucić brokuły.
Podwieczorek
Tutaj miałam ochotę na zwykłe, średniej wielkości jabłko. Uwielbiam sobie je pokroić na małe kawałki i chrupać podczas pracy na komputerze.
Kolacja
Tym razem padło na sałatkę z tego, co miałam w lodówce. Wykorzystałam połówkę papryki, która mi została ze śniadania, dodałam pomidora, sałatę i kukurydzę z puszki, a całość polałam sosem zrobionym z łyżki jogurtu i łyżki keczupu.
Dajcie znać, jak wam się podoba nowy format i pamiętajcie, że jeśli skorzystacie z inspiracji dajcie znać tutaj, w komentarzach lub na Instagramie (@blogodynka).
3 komentarzy
Uwielbiam wafle ryżowe z masłem orzechowym i bananem, po prostu niebo w gębie! :D Tak samo ten makaron, robię sobie bardzo podobnie i jest mega! <3
pycha
http://skucinskaemilia.blog.pl/niedlaczadu
Więcej foodbooków :) Aż chciałoby się ten monitor zjeść :)
Pozdrawiam buziole ślę ^^