Frittata w różnych wariacjach – to właśnie ten przepis króluje na moim Instagramie i Snapchacie (@blogodynka) od dwóch dni, a wam cieknie ślinka na sam widok zdjęć, więc postanowiłam podzielić się przepisem. No nie będę taka, w końcu to pomysł na przepyszne śniadanie, bardzo pożywne i sycące, a przy tym niezbyt kaloryczne!

Frittata ze szparagami i pomidorem

Przepyszne i proste śniadanie, które nigdy się nie znudzi, bo można je przygotować na milion sposobów!
Czas przygotowania10 mins
Czas gotowania10 mins
Czas ogółem20 mins
Danie: Śniadanie
Kuchnia: Dania fit
Porcje: 4 osoby

Składniki

  • 8 sztuk jajka
  • 1 sztuka cebula biała, średniej wielkości
  • 1 sztuka pomidor
  • 500 g szparagi zielone
  • 100 g szynka z kurczaka
  • 1 łyżka mleko 1,5%
  • 1 łyżeczka olej kokosowy w wersji fit
  • 1 szczypta przyprawy sól, pieprz

Instrukcje

  • Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju na patelni, którą można potem piec w piekarniku (cała metalowa, ewentualnie rączkę należy owinąć szczelnie folią aluminiową).
  • W tym czasie umyć szparagi, oderwać końcówki i podgotować (nie muszą być ugotowane - dojdą w piekarniku).
  • Jajka wybić do miski i roztrzepać z mlekiem, dodać pokrojoną w kostkę szynkę, sól i pieprz.
  • Masę z jajek przelać na patelnię do cebulki.
  • Na wierzch ułożyć plastry pomidorów i kawałki szparagów.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180* przez około 25-30 minut, aż jajka będą ścięte.

Notes

Uwaga! Jeśli wolicie przepis w wersji mniej fit, posypcie frittatę przed pieczeniem tartą mozarellą. Pycha!

Dajcie znać, jak przygotujecie własne frittaty i czy chcecie więcej wersji tego dania (bo kombinować można tu na milion sposobów!). Nie zapomnijcie sfotografować swoich śniadań i oznaczyć mnie na Instagramie :)

0 Shares:
Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Może Ci się spodobać: