Menu & Search
Co jem w ciągu dnia? – Foodbook #3

Co jem w ciągu dnia? – Foodbook #3

Po długim czasie wracają wyczekiwane foodbooki! Tym razem już w nowej kuchni (którą projektowałam specjalnie pod te filmy). Zjemy śniadanie mistrzów, sałatkę bez sałaty, wegetariańskie curry i pieczone warzywa.


Dzisiejsze przepisy są naprawdę proste i szybkie, a to dlatego, że… jestem studentką i przyszła sesja. Spieszno mi było zatem nie do garów, a do nauki, ale myślę, że chyba dałam radę.

Śniadanie mistrzów

Przepis najprostszy na świecie – jajko sadzone z gotowanymi zielonymi szparagami, podsmażane na maśle baby pieczarki i sałatka z truskawkami i sosem balsamico. Do tego świeża, chrupiąca, jeszcze ciepła bułeczka.

Sałatka a’la caprese

Także nie ma się co rozwodzić. W caprese zawsze przeszkadzała mi cała zielenina, więc zostawiłam to, co najlepsze. Pomidorek malinowy pokrojony w plastry, mozarellę i sos na bazie pesto bazyliowego – do pesto dolałam odrobinę oliwy i zamieszałam,  a następnie polałam całość. Wcześniej posypałam pomidorki odrobiną pieprzy cayenne.

Curry z kalafiora a’la Pascal

Przepis od kilku dni jest już na blogu dostępny pod TYM linkiem, gdzie znajdziecie też całą historię jego powstania. Tymczasem, żeby nie umknęło, przypominam jeszcze raz.

Drukuj
Curry z kalafiora a'la Pascal
Porcje
Składniki
Porcje
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
  2. Dodaj przyprawy i podsmażaj dalej.
  3. Zalej bulionem, zostaw na chwilę do zagęszczenia.
  4. Dodaj dwie łyżeczki pasty czerwonej curry (chociaż ilość dostosuj do swojej tolerancji ostrości) i trzy łyżeczki koncentratu pomidorowego.
  5. Wrzuć różyczki kalafiora i podsmażaj na wolnym ogniu do zredukowania sosu.
  6. W między czasie dosyp garść płatków migdałów dla dodania chrupkości.
  7. Przełóż do miseczki i gotowe!

Pieczone warzywa

Przepis z kategorii tych prostych i do szkoły. Połowę zjedliśmy z Małżem na kolację, drugą połowę zapakowałam nam na uczelnię następnego dnia. A danie to po prostu batat, cukinia i papryka upieczone w oliwie z oliwek i przyprawach z dodatkiem mieszanki kasz z buraczkiem “Trendy lunch” (do kupienia chyba tylko w Lidlu, ale polecam – super pomysłowa sprawa).


Mam nadzieję, że ten foodbook przypadł wam do gustu i zapraszam na kolejne. Który przepis was zaciekawił i powtórzycie go u siebie?

0 Comments
Leave a Comment

To jest wersja demonstracyjna sklepu do celów testowych— Zamówienia nie będą realizowane. Zamknij